Zaczynają się zimne dni i należy zrobić coś rozgrzewającego na obiad. Takim daniem jesienno-zimowym dla mnie są gołąbki. Zawsze robię je na własny sposób z tego co akurat jest pod ręką. Kapusta w sklepach to teraz jeden z najtańszych produktów, więc możecie ją robić na wszelakie sposoby. Polecam kapustę kiszoną lub właśnie gołąbki. Do przygotowania gołąbków wykorzystuje w zależności od tego na co mam ochotę, starą kapustę lub kapustę rzymską.
Składniki gołąbków:
- główka starej kapusty lub kapusty rzymskiej
- 1 kg mięsa mielonego ( ja używam wieprzowo-wołowe)
- 2 jajka
- 2,5 torebki ugotowanego ryżu (5-7 min krócej niż zalecają na opakowaniu)
- 5 zmiażdżonych ząbków czosnku
- 2 duże posiekane na drobno cebule
- 2 pomidory drobno posiekane lub pół małego słoika relishu pomidorowego.
- sól, pieprz, majeranek - do smaku
Najpierw przygotowujemy kapustę. Niektórzy gotują ją wcześniej w lekko osolonej wodzie. Ja wykrawa głąb. Dziele na pojedyncze liście wkładam do wielkiej miski lub garnka i zalewam wrzątkiem kilkukrotnie i odcedzam, aby kapusta nie była łykowata. Liście zostawiam do wystygnięcia. Następnie łącze dalsze składniki: mięso, jajka, ryż, czosnek, cebule, pomidory- ja dodałem relish, który sam wcześniej przygotowałem oraz przyprawy. Całości odstawiam na 30 min aby dobrze przeszło przyprawami. Naczynie żaroodporne wysmarowuje margaryną i wykładam 3 liśćmi kapusty. Następnie zawijam mięso w pozostałe liście. Są różne sposoby zawijania gołąbków. Każdy stosuje to co mu wygodne, tak aby podczas gotowania gołąbki się nie rozwinęły. Z 1 kg mięsa wyszło mi z 20 gołąbków. Wszystkie układam w żaroodpornym naczyniu lub brytwannie i zalewam szklanką bulionu.
Tak przygotowane gołąbki wstawiamy na gaz i gotujemy około 1-1,5 godziny.
W czasie gotowania przygotowujemy sos:
- kostka rosołowa lub wcześniej przygotowany wywar z zupy
- słoiczek przecieru pomidorowego
- 2 większe łyżki mąki
- śmietana 12% lub 18%
- 2,5 szklanki wody
Kostkę rosołową rozpuszczamy w wodzie. Dodaje przecier, mąkę i śmietanę. Całość mieszam, aby nie było grudek. Pod 45 minutach dodaje przygotowany sos. Lekko staram się wymieszać aby dostał się pomiędzy gołąbki. Gotuje dalej. Podczas gotowania kontroluje ilość sosu w brytwannie. Gdyby się mocno zmniejszał, możemy dodać pół szklanki wody. Do tak przygotowanych gołąbków w sosie pomidorowym podaje tylko ziemniaki. Przepyszne!!!!
Też robię przeważnie z włoskiej! :) Ładniej się zwijają i jaki nadają cudny aromat! ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam gołąbki w każdej postaci. Najbardziej po bawarsku. Muszę tez wypróbować gołąbki z kapusty kiszonej w całości,ale ciężko taką kapustę zdobyć. Jadłam u znajomych i rewelacja. Polecam i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDzięki za komentarze. Co do gołąbków z kapustą kiszoną to są fantastyczne! Jadłem u znajomych. Ale polecam modyfikować przepisy. W końcu też kapustę szatkowaną kiszoną można dodać do mięsa. Zobaczmy co wyjdzie.:-) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńzwykłe gołąbki można przekładać do duszenia kapustą kiszoną, smak będzie zbliżony; albo zakisić cały łebek kapuchy pomiędzy szatkowaną! jak ktoś kisi w domu lub ma znajomego; te na zdjęciu też wyglądają jak z włoskiej
OdpowiedzUsuńbardzo dobry pomysł z tą kapustą kiszoną w środku. Próbowałam,smakują wyśmienicie ale jednak w liściach kiszonych są ciut inne, smaki nie są wymieszane, tylko stopniowo rozchodzą się po kubkach smakowych. Może mi się uda gdzieś wywęszyć u kogoś na wsi co ma zapas kapusty kiszonej w całości, jak będę kupować prosiaczka to się porozglądam.
OdpowiedzUsuń