Piękna pogoda...Rynek Jeżycki... Kolory... Zapach... Zakupy... Nie ma nic lepszego niż botwinka. Uwielbiam gotować z sezonowych warzyw. Co nam potrzeba?
- włoszczyzna
- kości na wywar
- pęczek botwinki
- cebula
- jajka ugotowane na twardo
- kwaśna śmietana
-sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy,
Włoszczyznę i kości nastawiamy na rosół. Wszystkie warzywa kroimy w plasterki. Ja do botwinki dodaje dodatkowo 2 ziemniaki pokrojone w kostkę. Dodaje pokrojone w plasterki młode buraki wraz z posiekanymi liśćmi. Całość gotujemy około godziny aż warzywa i mięso na kościach będzie miękkie. Wyjmujemy kości i obieramy z mięsa. Mięso możemy dodać do zupy. Przygotowujemy sobie jajka na twardo. Ćwiartki jajek zalewamy przygotowaną zupą, którą możemy posypać świeżym koperkiem i dodać łyżkę kwaśnej śmietany. Smacznego
- włoszczyzna
- kości na wywar
- pęczek botwinki
- cebula
- jajka ugotowane na twardo
- kwaśna śmietana
-sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy,
Włoszczyznę i kości nastawiamy na rosół. Wszystkie warzywa kroimy w plasterki. Ja do botwinki dodaje dodatkowo 2 ziemniaki pokrojone w kostkę. Dodaje pokrojone w plasterki młode buraki wraz z posiekanymi liśćmi. Całość gotujemy około godziny aż warzywa i mięso na kościach będzie miękkie. Wyjmujemy kości i obieramy z mięsa. Mięso możemy dodać do zupy. Przygotowujemy sobie jajka na twardo. Ćwiartki jajek zalewamy przygotowaną zupą, którą możemy posypać świeżym koperkiem i dodać łyżkę kwaśnej śmietany. Smacznego
Banalnie proste a jakie pyszne!
OdpowiedzUsuń