sobota, 13 sierpnia 2011

Krucha tarta z owocami

Z tartami możemy wyczyniać co tylko chcemy. Nie są drogie i są łatwe w przygotowaniu. Wystarczy mieć kruchy spód a reszta to tylko pomysł na to co mamy ochotę zjeść. Do porcji na 1 spód kruchy potrzebujemy:
- 150 gram mąki
- 100 gram masła (ja używam margaryny)
- 50 gram cukru
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- sól
- masło do wysmarowania formy ( tu również używam margaryny)

Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, mieszamy z cukrem. Do mieszanki dodajemy pokrojone masło (margarynę).Ciasto szybko zagnieść uformować kule, nie zaciągnąć ciasta - nie wygniatać zbyt długo - ciasto później się cofa z blach i przypala. Kule chowamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wylepiamy wysmarowaną formę. Nakłuwamy ciasto widelcem, wykładamy papierem oraz wysypujemy np. suchym grochem lub kamieniami, aby ciasto się nie podnosiło. Pieczemy 15 min w 200 stopniach Celsjusza.

Teraz czas na nasz pomysł, na co mamy ochotę - coś słodkiego...wytrawnego? Ja zrobiłem tarte z brzoskwiniami i galaretką truskawkową. Możemy również dodać jakieś owoce sezonowe i zalać galaretką. Na ułożone owoce możemy wylać galaretkę lub zrobić coś ciekawszego. Jeśli mamy jakąś marmoladę lub drzem to bierzemy z 4 duże łyżki i dodajemy 2 łyżki wody, podgrzewamy chwile i smarujemy owoce tak przygotowaną mieszanką. Po wyschnięciu tworzy się pyszna warstwa. Wystarczy kleks ze śmietany i kawa...mmmm


2 komentarze:

  1. Niby tarty są łatwe w przygotowaniu, a ja jakoś rzadko się za nie zabieram...to żmudne wylepianie formy mnie powstrzymuje ;-)
    Ale dla takiego efektu...warto popracować!

    OdpowiedzUsuń
  2. To ciasto jest bardzo łatwe. Oczywiście nie wolno go zaciągnąć bo wtedy trudno wypełnić formę :-)

    OdpowiedzUsuń