poniedziałek, 2 lutego 2015

Kurczak a'la Stroganoff (Strogonow)

Strogonow jest podobno rosyjskim daniem, które było przygotowywane przez samego Rasputina. Moim zdaniem jest czymś pomiędzy zupą a gulaszem. Powinno się go podawać z makaronem lub kluseczkami lanymi. Większość Polaków dokonując modyfikacji oryginalnego beef strogonowa na przeróżne sposoby, no i ja dokładnie zrobię to samo :).
Modyfikuje niektóre ze składników na inne:








Składniki:
- olej rzepakowy
- 3 piersi z kurczaka
- 2 duże papryki czerwone
- 5 ogórków kiszonych (lub konserwowych)
- 1 większa cebula
- 2 ząbki czosnku
- 300 g pieczarek o małych kapeluszach
- 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 400 ml bulionu warzywnego
- kilka łyżek gęstej śmietany lub jogurtu
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
- kilka łyżeczek przecieru pomidorowego
- 400 gr makarony lub kluski lane lub ziemniaki

Przygotowanie:
- umyć i pokroić mięso w cienkie paski 1 cm szerokości
- rozgrzać olej w garnku
- mięso osuszyć ręcznikiem papierowym
- przesmażyć mięso wcześniej przyprawione pieprzem, solą i paprykami na złocisto
- dodać pokrojoną w kostkę cebulę
- podsmażyć chwile razem, aby cebula zeszkliła się
- dodać posiekany czosnek
- dodać pokrojone w plasterki pieczarki i podsmażyć, aby puściły sok
- dodać pokrojone w cienkie paski ogórki i paprykę surową i wymieszać
- wlać bulion
- dusić ok. 30 min. na wolnym ogniu pod przykryciem
- pod koniec duszenia dodać śmietanę i przecież pomidorowy
- doprawić do smaku
- podawać na ugotowanym makaronie, ziemniakach lub kluseczkach
Smacznego :)





4 komentarze:

  1. strogonoff to opcja weselna w drugim dniu wesel u nas- popularnie mówi się, że to przegląd lodówki z wczoraj. Nie mniej jednak ja lubię i nie odmówię

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smacznie.Chyba też zrobię na obiad:)

    OdpowiedzUsuń