niedziela, 19 czerwca 2011

Sezon ogórkowy

Od kilku tygodni na rynkach pojawiły się już ogórki. E.coli od nich nie dostaniem. Oczywiście każde spożycie powinno być poprzedzone starannym umyciem produktu. Wstępnym powodem zarażeń były bakterie E. coli na kiełkach. Ja w końcu znalazłem czas aby zrobić ogórki małosolne. Składniki na duży trzy litrowy słój to:
- około 2,5 kg małych ogórków
- 5-6 ząbków czosnku
- kawałek korzenia chrzanu
- kilka gałązek kopru
- liść chrzanu (ewentualnie liść wiśni lub winogrona)
- 1 łyżka soli na 1 litr wody
Ogórki, koper i chrzan należy dokładnie umyć. Czosnek obieramy ze skórki i ząbki kroimy na trzy części. Koper kroimy na mniejsze części. Na dno umytego i wyparzonego słoika wkładamy liść chrzanu. Moja mama i babcia często używały liścia winogrona lub wiśni. Ogórki układany w słoju pionowo. Każdą taką warstwę przekładamy kawałkami czosnku, korzeniem chrzanu i kopru. Układamy tak kilka warstw ogórków na przemian z przyprawami, aż po wierzchołek słoika. Przygotowujemy zalewę. Zagotowuje kilka litrów wody (około 2 litrów) i dodaje 1 łyżkę soli na 1 litr wody. Tak przygotowaną mieszanką zalewam ogórki. Zakręcam. Ogórki powinny być przykryte wodą. Odstawiamy słoik w ciepłe miejsce, a jeśli takiego nie mamy może się okazać, że na efekt końcowy będziemy musieli poczekać z 4-5 dni.



Moje mają już 3 dni i są wyśmienite. Polecam sałatkę  z ogórków małosolnych z pomidorem, bazylią i kwaśną śmietaną. Pycha!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz