piątek, 1 lipca 2011

Pomidory w galarecie

7 czerwca Ev miała urodziny. Oczywiście nie mogło nas zabraknąć, no i oczywiście pyszności, które Eve przygotowała. Karkówka z grilla, piersi z kurczaka w pysznej marynacie, sałatka gyros, tzatziki i inne pyszności.



Kilka chwil spędzonych na świeżym powietrzu w Trzemesznie i przypomniało mi się dzieciństwo u dziadka na działce. Szczególnie czerwone porzeczki rosnące pod wielką śliwą.

 Ahh zebrało mi się na wspomnienia. Szukając piwa do grilla w lodówce znalazłem pyszne pomidory, które kiedyś smakiem przykuły już moją uwagę. Szczególnie duże wrażenie robią zimą, kiedy możemy wyciągnąć je z szafy i czujemy smak lata. Przepis z półki babci Eve. Polecam spróbujcie zrobić.

- 1 kg pomidorów
- 1 litr wody
- 1 łyżka soli
- 3 łyżki octu 10%
- 3 łyżki cukru
- 50 gram żelatyny
- cebula
- czosnek
- ziele angielskie
- małe papryczki chili
- papryka zielona, czerwona i żółta

Wykonanie:
1/2 litra wody zagotowac i rozpuścić w niej żelatynę
Pozostałą wodę przegotować. Pomidory obrać ze skórki i pokroić na duże części, włożyć do słoików. Paprykę pokroić. Cebule i czosnek pokroić w plastry. Do każdego słoika włożyć pomidory, paprykę, prążki cebuli, plasterki czosnku, ziarno ziela angielskiego. Przegotowaną wodę dodać do rozpuszczonej żelatyny, wymieszać i wlać do słoików z warzywami, słoiki zamknąć i gotować 10-15 min na małym ogniu.
Do każdego 1/2 litrowego słoika można dodać po 2-3 małe papryczki chili.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz