poniedziałek, 16 maja 2011

Przedurodzinowo

Gości urodzinowych podzieliłem w tym roku na kilka tur, ze względu na małe mieszkanie. Moim pomysłem na przyjęcie przyjaciół było rozpoczęcie sezonu grillowego. Nikt z obecnych nie próbował jeszcze moich kotletów mielonych z grilla. Co jest nam potrzebne?
- 1 kg mielonego wołowo-wieprzowego
- jedna duża cebula
- 3 liście modrej kapusty
- pieprz, sól,  zmielony goździk, łyżka papryki, zioła prowansalskie, majeranek
- 1 surowe jajko
- bułka tarta
Mieszankę przygotowuje wcześniej. Liście modrej kapusty szatkuje na drobno ( można użyć blendera), do tego dodaje drobno posiekaną cebule, dodaje mięso, jajko i przyprawy. Z tak przygotowanego farszu lepie płaskie kotlety, które grilluje 15 minut. Do przepysznych kotletów możemy podać sałatkę grecką i chleb z grilla nasmarowany masłem czosnkowym.
Wszystkim dziękuje za obecność. Piękne fiołki na zdjęciu są od Katarzyny i Macieja.
A to co powstało:

1 komentarz: